Imperatorem
Puszczy jest Żubr. A Cesarzową wódek - Żubrówka.
Zapach trawy żubrowej towarzyszył mi od małego. W domu moich dziadków turówka wonna czyli inaczej trawa żubrowa (Hierochloe odorata), królowała przede wszystkim w bieliźniarce. Pościel przesiąknięta była tym bardzo aromatycznym, lekko piżmowym zapachem przypominającym waniliowe siano.
Zapach trawy żubrowej towarzyszył mi od małego. W domu moich dziadków turówka wonna czyli inaczej trawa żubrowa (Hierochloe odorata), królowała przede wszystkim w bieliźniarce. Pościel przesiąknięta była tym bardzo aromatycznym, lekko piżmowym zapachem przypominającym waniliowe siano.
Nie zabrałam się jeszcze do własnoręcznej produkcji wódki aromatyzowanej turówką wonną. Zazwyczaj korzystam z gotowego produktu. A ponieważ wódki samej na 'sucho' raczej nie pijam rozpoczęłam poszukiwania przepisu na nalewkę wykorzystującą ten własnie trunek.
Moim pierwszym odruchem było zalanie żubrówką cytryn. To M. zaproponował zamianę cytryn na limonki. No i tak narodziła się nasza własna receptura otrzymania 'Limonkówki na Żubrze'.
Efekt
końcowy? Wyśmienity.
Moja nalewka jest co prawda jeszcze dość młoda. Od zlania do butelek minęło
dopiero 4 miesiące. Jednak potencjał jest w niej ogromny.
Nie straciła
ani smaku ani zapachu zarówno limonek jak i trawy żubrowej. Chociaż w przepisie
nie było wanilii, nalewka ma wyraźny jej zapach. Jest raczej po słodkiej
stronie, aczkolwiek słodycz ta bardzo dobrze komponuje się z orzeźwiającym
smakiem limonek. Nalewka będzie wspaniała jako letnie aperitivo. Zresztą dość jednoznacznie kojarzy się z letnim
wieczorem w toskańskim sadzie cytrusowyn... z lekka nutą białowieżańskiej rosy.
Limonkówka na Żubrze
16 Limonek
3 szkl cukru
1 litr wódki
'Żubrówka'
- Limonki wyszorować aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.Skórkę z limonek obrać obieraczką do warzyw, uważając by wraz ze skórką nie obrać z owocu białego miąższu (albedo).
- Skórki zalać 0,5 litra Żubrówki. Zamknąć w szczelnym słoiku. Odstawić.
- Z limonek wycisnąć sok, przecedzić przez sito (tak by w soku nie było pestek ani miąższu).
- Sok z cukrem zagotować do otrzymania syropu.
- Syrop przestudzić.
- Do zimnego syropu wlać drugie 0,5 litra Żubrówki. Przelać do drugiego słoja.
- Lezakować oba nastawy oddzielnie przez przynajmniej miesiąc.
- Po miesiącu skórki odcedzić i zlać oba nalewy do jednego, szczelnego naczynia (duży słój, gąsiorek).
- Leżakować kolejny miesiąc po czym filtrować i przelać do butelek.
- Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na przynajmniej 12 miesięcy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz